Drożdżówki z borówkami

IMAG0138

Składniki:
– 370 g mąki tortowej
– 100 ml mleka
– 50 g drożdży
– 50 g cukru (prawie 4 łyżki)
– 3/4 łyżeczki soli
– 3 jajka
– 170 g masła
– borówki
LUKIER:
– cukier puder
– cytryna
DODATKOWO:
– 1 jajko

1. Składniki wyjmujemy z lodówki, aby się ociepliły. Robimy rozczyn z ciepłego mleka, pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, wlewamy rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy jajka.
Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie.
Następnie dodajemy po kawałeczku masła i wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie elastyczne i błyszczące. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i wykładamy na blat posypany mąką.
Rozpłaszczamy je na placek o grubości 1,5 cm. Rozsypujemy na nim borówki, zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 16-20 plastrów. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.

4. Wierzch drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 15 min.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

LUKIER:
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy odpowiednio więcej soku lub cukru pudru, aby uzyskać pożądaną gęstość lukru. Polewamy po ostudzonych drożdżówkach.

IMAG0134

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme