Kruche rogaliki z marmoladą

IMAG0625

Składniki:
– 2 i ¼szklanki mąki
– 20 dag masła
– 2 żółtka
– czubata łyżka śmietany 18%
– ¼ szklanki cukru pudru
– szczypta soli
– twarda marmolada np. wieloowocowa
– roztrzepane jajko do posmarowania

1. Wszystkie składniki, oprócz marmolady i roztrzepanego jajka, zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny albo nawet całą noc.
2. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na kilka części, każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wycinamy z ciasta koło. Dzielimy je jak pizzę, na 8 trójkątów. Na każdą nakładamy czubatą łyżeczkę nadzienia i zawijamy ku środkowi. Formujemy rogaliki.
3. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut do zarumienienia. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smakują jak faworki.

1 Comment

Add a Comment
  1. Rogaliki wyglądają apetycznie. Zdecydowanie muszę wypróbować pozdrawiam :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme