Szarlotka – odmiennie

gorczyca

Składniki:
– 300 g serka homogenizowanego waniliowego
– 3 łyżki cukru wanilinowego
– 3 łyżki cynamonu
– 3 i 1/2 szklanki mąki
– 300 g miękkiego masła
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 9-10 jabłek
– cukier puder

1. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, masło i serek homogenizowany mieszamy i zagniatamy ciasto. Następnie wstawimy je do lodówki na 30 min.

2. Obrane, przekrojone na pół z wydrążonymi gniazdami nasiennymi jabłka gotujemy przez 5 minut w gorącej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na sitku do ostudzenia.

3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cienkiej warstwie ciasta układamy połówki jabłek, posypanych z każdej strony cynamonem z cukrem wanilinowym. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

 

Ten przepis robi dużą konkurencję dla tradycyjnego przepisu mojej mamy:  http://gorczyca.blog.pl/2012/08/11/szarlotka-z-kruszonka/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme