Pyzy z mięsem

Obraz-013Składniki:
NA CIASTO:
– 1 kg ziemniaków
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
NA FARSZ:
– 40 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
– 1 cebula
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka majeranku
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 jajko
– sól
– pieprz

1. Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy, a mięso myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy mięso, smażymy ok. 10 minut. Następnie dolewamy trochę gorącej wody i dusimy do momentu, aż mięso zmięknie. Gdy wystygnie, mielimy je w maszynce. Dodajemy jajko, bułkę tartą i majeranek i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 16 kuleczek.

2. Połowę obranych ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Drugą połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy nadmiar płynu (najlepiej przez sitko). Przekładamy je do ugotowanych ziemniaków, dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 16 części.

3. Porcje ciasta układamy na dłoni i rozpłaszczamy tworząc placek. na środku układamy kuleczkę farszu i oblepiamy ją ciastem formując kulki. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, a gdy zacznie wrzeć wkładamy porcjami pyzy. Gotujemy ok. 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Obraz-016

Obraz-017

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme