Jagodzianki

jagodzianki

Składniki:
CIASTO:
– 800 g mąki
– 2 jajka + 1 do posmarowania
– 125 g margaryny
– 1/2 łyżeczki soli
– 360 ml mleka
– 3 łyżeczki cukru
– 40 g drożdży
NADZIENIE:
– 500 g jagód
– 3 łyżki brązowego cukru

1. Robimy ciasto: 300 g mąki przesiewamy do miski, dodając sól. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i łączymy z mąką.
2. Rozkłócamy 2 jajka i wlewamy do mąki z drożdżami. Dodajemy połowę pozostałej mąki i roztopioną margarynę.
Stopniowo dodajemy resztę mąki, wyrabiając ciasto rękami. Na koniec ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
3. Nadzienie: jagody płuczemy, wsypujemy do miski, mieszamy z brązowym cukrem.
4. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy z niego krążki (ok. 10 cm średnicy). Na każdy nakładamy porcję nadzienia i sklejamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miejscem zlepienia do dołu.
Przed pieczeniem smarujemy 1 rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 175 st. C.

jagodzianka

jagodzianki-(1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme