Rożki z jabłkiem

Obraz-004Składniki:
– 1 łyżka soli
– 500 g margaryny (2 kostki)
– 150 g mąki krupczatki
– 250 g mąki pszennej + do podsypania
– 200 ml zimnej wody
– jabłka
– cynamon
– 1 rozkłócone jajko
– cukier brązowy

1. Do rondelka wkładamy 75 g margaryny, roztapiamy, studzimy.
2. Wodę mieszamy z solą, aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
3. Mąki przesiewamy, dodajemy osoloną wodę i roztopioną margarynę. Zagniatamy ciasto.
4. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
5. Resztę margaryny wkładamy do miski, kroimy, ucieramy, aż powstanie gładka masa. Wkładamy między dwa kawałki folii. Rozwałkowujemy na 2-cm prostokąt. Wkładamy do lodówki na godzinę.
6. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy . Na środek kładziemy schłodzoną margarynę. Boki ciasta zakładamy na masło, tworząc kopertę. Zlepiamy, rozwałkowujemy, składamy w kopertę i chłodzimy minimum godzinę. Powtarzamy to 6 razy.
7. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Posypujemy cynamonem. Kroimy w kwadraty.
8. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w półksiężyce. Układamy na kwadratach. Ciasto składamy w trójkąty, zlepiamy. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 st. C.

2014-07-26 15.26.06

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme