Składniki:
– 500 g mąki
– 50 g drożdży
– 3/4 szklanki mleka
– 2 jajka
– 1 żółtko
– 100 g margaryny
– 1/2 szklanki cukru
– szczypta soli
MASA:
– 250 g twarogu (kostka)
– 2 żółtka
– 1/2 cukru wanilinowego
– 1-2 łyżki cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– szczypta proszku do pieczenia
KRUSZONKA:
– 4 łyżki mąki
– 4 łyżki cukru
– 50 g margaryny
ORAZ:
– białka
– puszka brzoskwiń
1. Rozczyn: podgrzewamy 1/2 szklanki mleka. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru i kilka łyżek mąki (konsystencja śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Masa serowa: twaróg miksujemy z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem.
Składniki kruszonki zagniatamy i wstawiamy do lodówki.
3. Do rozczynu dodajemy resztę ciepłego mleka i pozostałe składniki (bez margaryny!)Wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną, ostudzoną margarynę. Zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Ciasto wałkujemy. Wykładamy masę serową i pokrojone brzoskwinie. Z ciasta zaplatamy warkocz lub zaplatankę taka jak ja.
4. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Smarujemy lekko ubitym białkiem. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st. C.
zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2000 blogów z 22 kategorii. Pokaż bloga nowym czytelnikom!