Ciasto drożdżowe z truskawkami

2014-07-06-17.44.40 (1)Składniki:
CIASTO:
– 4 szklanki mąki
– 4 jajka
– 60 g drożdży
– 1/4 szklanki mleka
– 1/4 szklanki cukru
– 1/4 szklanki oleju
– olejek śmietankowy
KRUSZONKA:
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki mąki
– 1/2 kostki margaryny
ORAZ:
– dowolne owoce (truskawki)

1. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Jajka rozkłócamy, wlewamy do mąki, rozkruszamy drożdże, wsypujemy na jajka. Zasypujemy cukrem, a następnie zalewamy olejem i mlekiem. Skrapiamy kilkoma kroplami olejku. Nie mieszamy. Miskę nakrywamy ściereczką i wstawiamy na minimum 5 godzin (można na noc) do lodówki.
2. Wyjmujemy. Wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicą. Rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blachy. Wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki, przekrawamy na pół. Układamy na cieście.
4. Kruszonka: składniki zagniatamy, posypujemy truskawki.
Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st. C. Studzimy w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme