Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Obraz-012

Składniki:
BISZKOPT:
– 1/2 szklanki cukru
– 4 jajka
– 1 szklanka mąki krupczatki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA:
– 1 łyżka cukru pudru
– 500 g śmietany 30%
– 2 łyżki żelatyny
DODATKOWO:
– 400 g truskawek
– 1 opakowanie galaretki truskawkowej

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i cukier, cały czas ubijając. Mąkę wraz z proszkiem dodajemy do masy. Ostrożnie mieszamy. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 20 minut. Studzimy. Następnie przepoławiamy wzdłuż.

2. Masa: żelatynę rozpuszczamy 1 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i żelatynę, nie przerywając ubijania. Na spód wykładamy masę i połowę oczyszczonych truskawek. Chłodzimy przez 2 godziny.

3. Na owoce nakładamy drugą część biszkoptu. Wykładamy resztę truskawek i wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.Obraz-013

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme