Karpatka

karpatka

Składniki:
CIASTO:
– 1/2 kostki margaryny
– 1 szklanka mąki
– 4 jajka
– 1 szklanka wody
– po szczypcie soli i proszku do pieczenia
MASA:
– 1,5 szklanki mleka
– 1 kostka masła
– 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– cukier puder
1. Ciasto: na małym ogniu zagotowujemy wodę z margaryną. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy stopniowo mąkę, energicznie mieszając. Garnek ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, mieszając, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Studzimy.
2. Miksując, wbijamy po jajku, wsypujemy sól i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki po ok. godzinie w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. C. (blacha 22x34cm)
4. Masa: szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy resztę mleka wymieszanego z mąkami. Chwilę gotujemy. Studzimy. Ucieramy z masłem.
4. Placki przekładamy masą, lekko dociskamy i posypujemy cukrem pudrem.

karpatka

Obraz-009

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme