Ciasto jabłkowe z pianką

ciasto jabłkowe z pianką

Składniki:
CIASTO:
– 3 szklanki mąki tortowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru kryształu
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 8 żółtek
– kostka margaryny
– 1 cukier waniliowy
MASA JABŁKOWA:
– 1,5 kg słodkich jabłek
– 2 budynie śmietankowe
PIANKA:
– 8 białek
– szczypta soli
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 2 kisiele wiśniowe
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę i nakłuwamy widelcem. Pozostałe ciasto schładzamy.
2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na małym ogniu. Pod koniec smażenia tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy na gładką masę. Budynie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, dodajemy do jabłek. Chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i jeszcze ciepłe wykładamy na ciasto w blasze.
3. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier puder. Następnie wsypujemy kisiele, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
4. Piankę wykładamy na masę jabłkową. Układamy kawałki schłodzonego ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w 180 st.C. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Obraz-060

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme