Jabłka można zamienić na dowolne owoce, np. śliwki.
Składniki:
– 4 jajka
– 1 szkl. cukru
– 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
– 1 szkl. mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 szkl. oleju
– zapach pomarańczowy
– 1-2 jabłka (albo inne owoce)
Do miski wsypujemy cukier i dodajemy jajka. Ucieramy mikserem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy powoli kolejno: mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, olej, połowę buteleczki zapachu pomarańczowego, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aż nie będzie grudek.
Przygotowana masę wylewamy na blachę keksówkę (wąską) wyłożoną papierem do pieczenia.
Obieramy jabłka, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w półksiężyce, obtaczamy w mace i układamy na cieście.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 50 min.