Składniki:
CIASTO:
– 2 szklanki płatków owsianych
– 1/2 szklanki cukru
– 3 łyżki kakao
– 1/2 szklanki oleju
– 3 żółtka
Wszystkie składniki mieszamy.
NADZIENIE:
– 3 białka
– 1/2 szklanki cukru
– 400 ml jogurtu naturalnego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 150 g wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka, wsypujemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Do białek dodajemy mąkę. Cienkim strumykiem wlewamy jogurt a gdy masa ładnie się połączy,delikatnie mieszając dodajemy wiórki i proszek.
Na spód blaszki (26×20 cm) wsypujemy około 70% płatków owsianych i mocno dociskamy. Przekładamy nadzienie i posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy 30 minut w 180 stopni C.
~przepis z zszywka.pl