Ciasteczka domowe „przez maszynkę”

Składniki:
– 75 dag mąki
– 3/4 kostki margaryny
– łyżka smalcu
– 12 dag cukru pudru [trochę więcej jeśli chcemy słodsze!!]
– 4 żółtka
– 120 ml śmietany 18%
– łyżeczka proszku do pieczenia
– kilka kropel aromatu waniliowego

Margarynę i smalec ucieramy z mąką. Dodajemy cukier, śmietanę i żółtka. Na końcu proszek do pieczenia i aromat. Wyrabiamy ciasto (jest dość twarde, więc trzeba je dobrze wygnieść).
Masę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z odpowiednią nakładką do ciasteczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180-190 st. C.

      Cukru pudru możemy dodać więcej, żeby nikt nie jęczał, że niesłodkie. 😛
Akcent walentynkowy musi być. A robienie ciasteczek wymaga, albo bardzo sprytnych rączek, albo dodatkowej pary rąk do pomocy, bo wbrew pozorom  zawładnięcie nad maszynką nie jest takie proste. Ale za to ciasteczka wyglądają idealnie 😉 :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme