Usta Adama

Składniki:
CIASTO:
– 1 i 1/2 kostki margaryny
– 2 szklanki cukru
– 3 łyżki kakao
– cukier waniliowy
– 7 jajek
– 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 25 dag biszkoptów
– 250 ml powideł śliwkowych
KREM:
– 2 budynie śmietankowe
– 2łyżki mąki pszennej
– 3 żółtka
– 6 łyżek cukru
– 1/2 l mleka
– kostka masła
– kakao

Margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy  i 8 łyżek wody zagotuj, wystudź. Dodawaj do masy kolejno po żółtku, ucieraj. Dołóż mąkę z proszkiem i na koniec pianę z ubitych białek. Na jednej blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż biszkopty przełożone powidłami (dość gruba warstwa) i zalej je połową ciasta. Resztę wylej na drugą blachę. Piecz oba placki ok. 50 minut w temp. 180 st. C.
Ugotuj budyń z mąką pszenną, cukrem i żółtkami. Schłodzony dodaj do utartego masła.
Placek z biszkoptami wyjmij z blachy odwracając go, posmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim ciastem. Posmaruj je resztą kremu i posyp kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme