Drożdżowe z kruszonką (nocne) – Ciasto Wariat

Składniki:
– 1 szklanka cukru
-8 dag drożdży
– 5 jajek
– 1 szklanka oleju
– szklanka mleka
– 5 szklanek mąki (najlepiej tortowej)
KRUSZONKA:
– 100 g mąki
– 50 g masła
– 60 g cukru

Drożdże rozdrobnij w palcach, włóż do miski. Wsyp cukier i mąkę, wbij jajka. Zalej olejem i mlekiem (nie mieszaj). Odstaw do wyrośnięcia na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszaj (mikser może być ;] ). Formę posmaruj tłuszczem. Włóż ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
Teraz czas na kruszonkę: mąkę, cukier i masło zagnieć ręką. Powstałą masą posyp ciasto.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180 st. C.

Patrzcie na moją zjaraną kruszonkę 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme