Przepis na ciasto do pizzy. Jeśli chodzi o składniki farszu to kwestia gustu.
Składniki:
– 3 szklanki mąki
– 50 dag drożdży (pół kostki)
– szkl. letniej wody
– łyżka oleju
– szczypta soli
– szczypta cukru
– koncentrat pomidorowy, keczup
– oregano, bazylia, tymianek lub przyprawa do pizzy
1. Do miski wsypać mąkę z solą. Wlać olej. W szklance letniej wody rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do mąki, wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wykładamy na blachę posmarowaną olejem.
3. Ciasto smarujemy koncentratem wymieszanym z keczupem (można samym koncentratem). Wykładamy farsz. Posypujemy serem i ziołami.
Pieczemy w temp. 180-190 st. C ok. 30 minut.