Przepis na ten deser „piankę” zaczerpnięty z zszywka.pl
Składniki:
– 4 łyżeczki żelatyny
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego
– 250ml mocnej kawy
– 3 żółtka
– 1/2 szkl. cukru
– 250g śmietanki kremówki 30%
1. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody (odstawić na około 10 minut).
2. Do żółtek wsypać cukier i dodać 6 łyżek kawy z 250ml. Następnie ubić mikserem.
3. Pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.
4. Do puszystej masy, ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą kawę. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia i na chwilę wstawić do lodówki.
5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Przepis sprawdziłem, bo mnie zachęciły zdjęcia. Tylko ze śmietaną mieliśmy problem w bazie wojskowej, ale w końcu dało się załatwić u ludności lokalnej. I tak oto, dzięki tobie, jemy deserki kawowe w Ghazni, w Afganistanie.
Pyszne wspomnienia wakcji wracją <3 pyszny deser