Deser cappuccino w wersji na lato

Przepis na ten deser „piankę”  zaczerpnięty z zszywka.pl

Składniki:

– 4 łyżeczki żelatyny
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego
– 250ml mocnej kawy
– 3 żółtka
– 1/2 szkl. cukru
– 250g śmietanki kremówki 30%

1.  Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody (odstawić na około 10 minut).

2. Do żółtek wsypać cukier i dodać 6 łyżek kawy z 250ml. Następnie ubić mikserem.

3. Pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.

4.  Do puszystej masy, ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą kawę. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia i na chwilę wstawić do lodówki.

5.  Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

 

2 Comments

Add a Comment
  1. Przepis sprawdziłem, bo mnie zachęciły zdjęcia. Tylko ze śmietaną mieliśmy problem w bazie wojskowej, ale w końcu dało się załatwić u ludności lokalnej. I tak oto, dzięki tobie, jemy deserki kawowe w Ghazni, w Afganistanie.

  2. Pyszne wspomnienia wakcji wracją <3 pyszny deser :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme