Tort! – 17. urodziny

Przepis na masę cukrową (z czego zrobione są lilie???):

Składniki:

– 800 g cukru pudru
– 100 g glukozy
– 4 łyżeczki żelatyny
– 70 ml wody
– aromat

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać z glukozą. Mieszać. (Uważać, żeby się nie zagotowało!) Gdy to trochę przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru. Wyczuć moment. Wyrabiać do momentu uzyskania konsystencji plasteliny.

Blat posypać mąką ziemniaczaną i rozwałkować masę. Schłodzić w lodówce.  Kleić :) …na masło lub zrobić klej: woda+cukier puder+białko

1 Comment

Add a Comment
  1. Ach pyszny byl ten tort 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme