Rogaliki

Składniki:
– 1 kg mąki
– kostka drożdży
– 2 margaryny
– 2-3 cukry wanilinowe
– 1/2 szklanki cukru
– 4 jajka
– duży kubek śmietany
– dżem
– cukier do posypania
Mąkę i drożdże posiekaj nożem, dodaj oba rodzaje cukru, margarynę, dwa całej jajka i dwa żółtka, a a końcu kwaśną śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Najwygodniej jest podzielić je na siedem części. każdą po kolei rozwałkuj na placek o grubości 3 mm, krój po przekątnej na małe trójkąty jak pizzę. Na każdy trójkąt nałóż porcję dżemu, zwiń rogalik, posmaruj ubitym białkiem, posyp cukrem. Układaj na natłuszczonej blasze w odstępach ok. 3 cm, piecz 30 minut w temp. 180 st. C.

1 Comment

Add a Comment
  1. Pyszne. Przepis wyprobowala moja babcia. Rogaliki wychodza kruche, nie czuc drozdzy. Idealne na kazda impreze/spotkanie. Polecam! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme