Słodkie paluszki z ciasta francuskiego

Składniki:

– ciasto francuskie
– cukier trzcinowy
– białko

Przygotowanie:

Ciasto francuskie posmarować rozmąconym jajkiem, posypać obficie cukrem.
Pokroić w 1-2 cm paski. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach tak, aby powstała sprężynka.
Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Piec ok 10-15 min.

 

Ciasto francuskie (robione w domu)

1. Wyrabianie

200 g mąki pszennej przesiać, dodać 100 ml wody oraz 50 g rozpuszczonego masła. Wyrobić gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na 2 godz. do lodówki, po czym rozwałkować na kwadrat.

2. Wałkowanie

Na środku położyć 1 kostkę miękkiego masła i zawinąć wszystkie boki. Rozwałkować, po czym trzykrotnie złożyć i wstawić do lodówki na 2 godz. Czynność tę powtarzać 6 razy.

Zanim użyjemy ciasta, powinniśmy je dobrze schłodzić – wtedy będzie elastyczne, co ułatwi jego formowanie oraz wycinanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme