Babka z ajerkoniakiem – hit Wielkanocy

Babka jest bardzo łatwa do zrobienia. Wystarczy tylko:

Ubić mikserem:

– 5 całych jaj

– 3/4 szkl. cukru pudru

– cukier waniliowy

– 1 szkl. ajerkoniaku

– 1 szkl. oleju słonecznikowego

– 5 dag (2 łyżki) wiórków kokosowych

Następnie przesiać przez sito:

– 17,5 dag mąki pszennej

– 17,5 dag mąki ziemniaczanej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

I delikatnie wymieszać.

Piec ok. 1 godz. w foremce na babkę w temp. 170-180 st. C.

 

POLEWA:

Rozpuścić w rondlu:

– 100 ml mleka

– 1 czekolada gorzka

– 1 łyżka alkoholu

Polać ciasto.

2 Comments

Add a Comment
  1. Może się przyda: Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

  2. Inspirujący pomysł :) Spróbuję dać ajerkoniak zamiast pomarańczy – http://www.stachurska.eu/?p=16103 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme