Chałka pleciona

Składniki:

– 50 dag mąki

– 3 dag drożdży

– 4 łyżki masła i łyżka oleju

– 1 torebka cukru waniliowego

– 10 dag cukru

– 125 ml wody lub świeżego mleka

–  1 świeże jajo

– 3 żółtka

– białko do posmarowania

– szczypta soli

 

1. Nastaw rozczyn

Zamknij kuchenne okno. Rozkrusz drożdże do ogrzanego garnuszka, łyżką delikatnie rozetrzyj z cukrem (1-2 łyżeczki) + 2 łyżki przesianej mąki + mleko lub woda (35 st. C), by była gęstość śmietany. Oprósz mąką. Zostaw aż podwoi objętość, a powierzchnia będzie płaska, nawet lekko wklęsła.

2. Przygotuj pozostałe składniki

Mąkę przesiej do dużej miski i zrób spory dołek. Masło roztop, a potem wymieszaj z olejem. Odstaw. 3 żółtka i jajko lekko posól i porządnie ubij z cukrem.

3. Zagnieć ciasto drożdżowe

Rozczyn oraz tłuszcz, masę jajeczną, resztę letniego mleka lub wody i cukier waniliowy dodaj do mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką. Cierpliwie zagniataj ciasto ręką aż przestanie się kleić do rąk i miski. Pogłaszcz je :) ręką lekko natłuszczoną masłem i niech sobie wyrasta. (ma podwoić objętość)

4. Uformuj chałkę

Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i szybko zagnieć. Pokrój na 4 lub 6 części. Z każdej utocz wałek tej samej długości w kształcie wrzeciona (grubszy w środku). Podnieś pierwszy, zewnętrzny wałek z prawej strony i połóż go (tuż pod miejscem zlepienia) pod drugi wałek, potem poprowadź go po trzecim wałku i na końcu połóż go pod czwarty wałek (itd.).

5. Wykończ chałkę

Przełóż chałkę do formy (długa, prostokątna). Odczekaj trochę, żeby wyrosła, a w tym czasie włączyć piekarnik (180 st. C). Roztrzep białko z łyżką mleka (tj. 3 białka na 3 łyżki mleka). Posmaruj ją białkiem. Wsuń formę do nagrzanego piekarnika. Gdy zauważysz, że jest zarumieniona, nakryj ją folią aluminiową. Po upływie 35-40 min. chałka będzie gotowa. :)

 

 

I to się nazywa wyzwanie! Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme