Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z ciasta kruchego

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • margaryna
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Mniejsza połowę włożyć do zamrażalnika, a większa połową wyłożyć blachę ( wysmarowaną  masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia).

 

  • jabłka
  • cukier
  • cynamon
  • galaretka cytrynowa

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić w garnku z dodatkiem cukru. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypać trochę cynamonu i całą galaretkę cytrynową.
Przygotowane jabłka wykładany na ciasto kruche. Mrożone ciasto ścieramy na tarce i posypujemy na jabłka.

Wkładamy do piekarnika ( może być z wentylatorem) i pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni C.

 

 

A tu jeszcze mini wersja 😉

2012-12-01-13.23.42

 

1 Comment

Add a Comment
  1. Super przepis:) muszę wypróbować:) pozdrawiam i zapraszam do mnie na http://fashionlady.blog.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorczyca © 2018 Frontier Theme