Składniki:
- 3 szklanki mąki
- margaryna
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Mniejsza połowę włożyć do zamrażalnika, a większa połową wyłożyć blachę ( wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia).
- jabłka
- cukier
- cynamon
- galaretka cytrynowa
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić w garnku z dodatkiem cukru. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypać trochę cynamonu i całą galaretkę cytrynową.
Przygotowane jabłka wykładany na ciasto kruche. Mrożone ciasto ścieramy na tarce i posypujemy na jabłka.
Wkładamy do piekarnika ( może być z wentylatorem) i pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni C.
A tu jeszcze mini wersja 😉
Super przepis:) muszę wypróbować:) pozdrawiam i zapraszam do mnie na http://fashionlady.blog.pl/